Ülke Bilgileri > Fransa

Fransa

Dil Eğitimi

Ülke genelinde büyük şehirlerde pek çok dil okulu mevcuttur. Fransa'da dil eğitim programlarına başlangıç seviyesinden ileri seviyelere kadar ihtiyacınıza göre 1 ile 48 hafta arasında kayıt yaptırabilirsiniz. Genel Fransızca, Sınav Hazırlık Kursları, Yaz Okulları Programlarından size en uygun olanı seçebilirsiniz.

Üniversite Eğitimi

Üniversitelerde, eğitim programlarının ücretleri çok uygundur. Bir yıllık eğitimin (2 dönem, her sınıf için) kayıt ücreti 300Euro civarındadır. Devlet mühendislik okullarında ise, yıllık kayıt ücreti ise 600 Euro civarındadır. Diğer okullarda, özellikle işletme okullarında, fiyatlar, eğitimin şekline ve okuluna göre değişir. Fransa'da üniversiteye devam edebilmek için, yabancı öğrencilerin, eğer Fransız baccalauréat diplomaları yoksa, lise diploması aldıkları ülkenin üniversiteye giriş şartlarını yerine getirmeleri gerekir (lise diploması ve diploma aldıkları ülkenin üniversite giriş sınavında başarı belgesi). Görecekleri eğitim programına uygun Fransızca seviyesine sahip olduklarını kanıtlamaları zorunludur. 

Konaklama  

 

Aile yanı ve yurt konaklama seçeneklerinden birini tercih edebilir ya da öğrenci evlerinde kalabilirsiniz. Fransa'da iki çeşit kira yardımı mevcuttur. Bu yardımlar tüm öğrencilere verilmektedir (uyruk ayırımı yapılmaksızın). Yardımın miktarı öğrencinin gelirine, konaklamanın şekline ve kiranın miktarına göre hesaplanır. Bu yardımlar: Konaklama Yardımı (Allocation de Logement) ve Konaklama Kişisel Yardımı (APL : Aide Personnalisée au logement). Sözkonusu yardımlar "Caisse d'allocation familiale" tarafından verilir.

Vize

Fransa'da 3 ay ve daha uzun süre ile eğitim alacak öğrencilerin vize başvurusu yapabilmeleri için Kültür Ataşesi'ne (Campus France) kayıt olmaları ve internet üzerinden başvuru yapmaları zorunludur. Campus France tarafından dosyanız onaylandıktan sonra vize görüşmesi için randevu almanız gerekir.

Oturma İzni

Öğrenim süreniz 3 aydan daha uzun süreli ise Fransa'ya varışınızda yapmanız gereken ilk işlem, bağlı bulunduğunuz Emniyet müdürlüğüne oturum kartı için başvurmak olacaktır. Söz konusu oturum kartının geçerlilik süresi pasaportunuzun geçerlilik süresiyle sınırlıdır ve öğrenim süresinden daha fazla olamaz. Maksimum 1 yıl süre ile verilmekte olan kartın her yıl yenilenmesi zorunludur.

Çalışma izni

Fransa'da her öğrenci sosyal güvenlik sistemine dahil olma olanağı sağlayan bir öğretim kurumuna kayıt yaptırdığı (ve Avrupa Topluluğu üyesi bir ülke vatandaşı değilse, oturma kartı aldığı) andan itibaren çalışma hakkı kazanır. Fransa'da yarı zamanlı çalışmak harcamaların tamamını karşılamaya yetmez, sadece katkı amaçlı bir gelir sağlar. Ancak bu da oldukça önemlidir! Bu hak Fransa'ya ilk kez gelen veya öğretim kurumlarının ilk senesine kayıt yaptıran öğrenciler için de geçerlidir. Çalışma izni için, bir iş kontratı veya çalışacakları iş yerinden çalıştırma vaadi belgesi alan öğrencilerin resmi iş gücü servislerinden (Bölge İş ve Çalışma Müdürlüğü - DDTE) Geçici Çalışma İzni (APT) alması zorunludur. Fransa'da haftalık yasal çalışma süresi 35 saattir. Fransız yasaları, yabancı öğrencilere yıllık en çok 884 saat çalışma hakkı tanır; hafta içi "part-time" ( haftada 19,5 saat ) ve tatil dönemlerinde full-time. Yasalara göre bir öğrenci, öğrenci iken, full-time bir işle birlikte eğitimine devam edemez.

Sağlık Sigortası

Fransız sağlık sistemi Avrupa'nın en iyi sistemlerinden biri olarak bilinir.Genel Sağlık Sigortası ile sağlık muayenesi herkese açık hale gelmiştir. Hastanelerde 24 saat açık özel acil servis birimleri bulunmaktadır. Ayrıca doktorlar ve eczaneler gece ve hafta sonları nöbetçi hizmeti vermektedirler. Fransız Sosyal Güvenlik sistemi oldukça ünlüdür ve prim ödenerek yapılan sağlık giderlerinin bir kısmını geri alma olanağı sağlar. Bu zorunlu sistemle birlikte küçük bir tutar karşılığında sağlık giderlerinin tamamını karşılama olanağı sağlayan Öğrenci Tamamlayıcı Sigortaları da bulunur. "Öğrenci" sigortalarından yaralanabilmek için öğrencilerin 28 yaşın altında ve kabul edilen bir yüksek öğretim kurumunda kayıtlı öğrenci olmaları gerekir. 28 yaşın üzerindeki öğrenciler ise bazı şartları yerine getiriyorlarsa Genel Sağlık Sigortası "CMU" den faydalanabilirler.

Genel Yaşam

Yabancı öğrenciler, Fransa'da iki yıldan az bir süre ile bulunuyorlar ise bankalarda "non-résident", oturma süreleri yeterli ise "résident" hesabı açtırabilirler. Fransa'daki eğitimiz süresince bankacılık işlemlerinde kolaylık olması açısından kendi bankanızdan Fransız bankalarıyla anlaşmalarının olup olmadığını öğrenmeniz faydalı olacaktır. Fransa, ulaşım ağında özellikle hızlı tren hatlarıyla son derece gelişmiş ve konforlu bir demir yolu ağına sahiptir. Bu sayede uzun mesafelerde bir yerden başka bir yere gitmek son derece kolay olup, Fransa'nın kırsal ve doğal büyüsünü keşfetme olanağına sahip olabilirsiniz. Saraylar, sanatkarlar ve aşıklar ülkesi Fransa'yı keşfetmeye ne dersiniz?