Ülke Bilgileri > Kanada

Kanada

Her yıl yapılan bu araştırma, 74 ülkede 200'ün üzerinde gösterge kullanılarak sözkonusu ülkelerdeki yaşam kalitesini değerlendirmektedir. Yüksek seviyedeki yaşam standardı , gelir seviyesinin adaletli dağılımı , doğa ile bütünleşmiş sağlıklı kentleşmesi , suç ve şiddet oranının düşüklüğü ve farklı kültürlerden gelen insanların barış içinde yaşamaları Kanada'nın bu unvanı almasındaki haklı sebeplerden sadece bir kaçıdır. Kanada'nın resmi dili İngilizce ve Fransızca olarak kabul edilmiştir. Kanada nüfusunun %42'si İngiliz ve Fransız kökenli olup , diğer ülkelerden göçlerin hızlanmasıyla etnik ve kültürel yapı zaman içinde zenginleşmiştir.Kanada İngiliz Uluslar Topluluğunun (Commonwealth) içerisinde olup , Queen 2. Elizabeth'in devletin başında bulunduğu monarşiyle idare edilen bağımsız bir ülkedir.

Dil Eğitimi

Kanada'da bulunan çok sayıda özel dil okulunun yanısıra devlet koleji veya üniversitelerinde de dil eğitimi almak mümkündür. Özel dil okulları genellikle Toronto , Vancouver , Montreal şehirlerinde toplanmış olup, Kanada Özel Dil Eğitim Okulları Birliği ( Canadian Association Private Language Schools- CAPLS )tarafından denetlenmektedir.Kanada'da eğitim ve yaşam masrafları ABD ve İngiltere'ye kıyasla daha ucuz olduğu için öğrenciler arasında giderek daha popüler bir hale gelmiştir. 

Üniversite Eğitimi

Kanada'da büyük çoğunluğu devlete ait olmak üzere 100'den fazla üniversite bulunmaktadır. Bunların bir çoğu araştırma ve eğitim alanında uluslararası saygınlık kazanmış üniversitelerdir. Dünya sıralamasında ilk yüzde olan 5 üniversite Kanada'da bulunmaktadır. Ayrıca Kanada'daki üniversitelerden alınan derecelerin Türkiye'de YÖK denklikleri de bulunmaktadır. Öğrenciler Kanada'daki üniversitelerde lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimi alabilirler. Üniversiteler genelde Eylül ile Mayıs ayları arasında açıktır ancak öğretim yılı 3 dönemden oluşan üniversiteler de bulunmaktadır. Dolayısıyla öğrenciler tercihlerine göre yaz aylarında da ders almaya devam edebilirler. Üniversitede lisans eğitimi alan bir öğrenci 4 yıllık bir bölümü 2.5 yıl gibi kısa bir sürede bitirebilir.Kanada'da Türkiye'den farklı olarak tek bir merkezi üniversite sınavı yapılmamaktadır. Buna karşılık her üniversitenin kendi belirlediği öğrenci kabul şartları bulunur. Bunlar arasında yabancı öğrenciler için en önemlileri İngilizce yeterlilik seviyesi ve not ortalamasıdır. Kanada'da üniversite okumak isteyen yabancı öğrenciler İngilizce yeterlilik seviyelerini belgelemek zorundadırlar. Bunlar TOEFL,IELTS veya CAEL olabilir. Bu amaçla üniversite kabul komiteleri öğrencilerin bazı standart testleri almalarını isterler. Her okulun kabul ettiği standart testler ve istenilen minimum notlar üniversitelerin kabul koşullarında belirtilir. Türk öğrenciler için Kanada'da üniversite okumanın cazip taraflarından biri de Kanada hükümetinin yabancı öğrencilere mezuniyet sonrası ücretli çalışma imkanı sağlamasıdır. Bu imkan Montreal, Toronto ve Vancouver gibi büyük şehirlerde 1 yıl ile sınırlandırılmışken. Kanada'nın diğer tüm şehirleri için 2 ila 3 yıldır. Öğrenciler bu sayede Kanada'da okudukları bölüm ile ilgili iş tecrübesi edinme fırsatı bulabilmektedirler.

Vize

Kanada'da 6 aylık veya daha kısa süreli eğitim programlarına katılmak için ziyaretçi vizesine ihtiyaç vardır.6 aydan daha uzun bir süre eğitim görecekseniz veya kısa süreli programınızın bitiminde farklı bir programa devam edecekseniz öğrenci vizesine başvurmanız gerekir. Öğrenciler Kanada vizesinin 4-6 hafta sürebileceğini bilerek vize başvurularını önceden yapmalıdırlar. Quebec eyaletinde okumaya karar veren öğrencilerin ayrıca Quebec'den gelen bir kabul belgesini de Kanada Konsolosluğuna sunmaları gerekir. 


Kanada'ya Giriş
Kanada'ya varışınızda Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bürosu (CIC) görevlileri öğrenci vize kalış şartlarınızı içeren bir pulu pasaportunuza yapıştıracaktır. Bu pulda;

  • hangi tarihe kadar Kanada'da kalacağınız,
  • nerede öğrenim göreceğiniz,
  • ve hangi seviyede eğitim alacağınız belirtilecektir.

Vize Uzatma

Kanada'da ziyaretçilerin en fazla 6 ay kalmasına izin verilir. 6 ay veya daha kısa süreli bir eğitim programına katılmak için Kanada'ya ziyaretçi vizesi ile gitmiş iseniz vizeniz Kanada'da ayrılmadan ve bir Kanada Büyükelçiliğine veya Konsolosluğuna başvurmadan kesinlikle uzatılamaz veya eğitim görülen bir alandan diğerine geçilemez. Öğrenci vizesinin süresi Kanada'da uzatılabilir , vize kalış şartları değiştirilebilir veya eğitim görülen bir alandan diğerine geçiş yapılabilir. Ancak vize sürenizin bitiminden veya vize kalış şartlarınızın değişikliğinden en az 1 ay önce başvurunuzu yapmanız gerekir.Vizenizin bitiminde veya vizenizin izin verdiği kalış şartlarına uymamanız durumunda öğrenci statünüzü kaybedecek ve Kanada'yı terketmeniz istenecektir. Ancak bazı koşullarda öğrenci vizeniz bitmesine rağmen vizenizin bitiminden 90 gün içerisinde öğrenci vizesi şartlarını taşımanız koşuluyla vizenizin yenilemesini talep etmeniz mümkündür. Ancak başvurunuzun Kabul edilmemesi riski bulunmaktadır. Başvurunuzu yaparken haklı gerekçelerinizi kanıtlayacak belgeleri de mutlaka sunmalısınız.

Çalışma İzni

Kampüs İçi
Devlet veya devlet destekli yüksek öğrenim kurumlarında veya belirli diploma programlarını sunmaya yetkili özel eğitim kurumlarında okuyan full time öğrencilerin öğrenci vizesine sahip olmaları koşuluyla kampüs içinde izine gerek olmaksızın çalışma hakkı bulunmaktadır.
Kampüs Dışı
Yerel idare ile kampüs dışı çalışma anlaşması imzalamış gerek devlet veya devlet destekli öğrenim kurumları gerekse ilgili makamlarca onaylı ve belirli diploma programlarını sunmaya yetkili özel eğitim kurumlarında okuyan full time öğrencilere aşağıdaki şartları taşımaları koşuluyla kampüs dışında çalışma izni verilir.

  • Öğrenci vizesine sahip bulunmak,
  • Kampüs dışı çalışma izni programına dahil olan bir okulda öğrenci olmak,
  • Çalışma iznine başvurulduğu tarihte en az 6 aylık öğrenci bulunmak.

Onaylı özel eğitim kurumlarının sunduğu tüm programlar kampüs dışı çalışma kapsamı dahilinde değildir. Çalışma izni alan öğrencilerin haftada 20 saat, tatillerde ise full time çalışma hakkı bulunur.Dil eğitimi alan öğrenciler bu kapsamda değerlendirilmez ve çalışma izinleri bulunmaz.,

Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni
Devlet veya devlet destekli yüksek öğrenim kurumlarında veya belirli diploma programlarını sunmaya yetkili özel eğitim kurumlarında full time öğrenci statüsünde en az 8 aylık programı tamamlamış ve okullarından şartları taşıdığını belirten belge almış ( not cizelgesi , teyit mektubu vs.) öğrencilerin belge tarihinden 90 gün içinde çalışma izni için başvurma hakkı bulunur. Onaylı özel eğitim kurumlarının sunduğu tüm programlar kapsam dahilinde değildir. Mezun olabilmek için bir kaç dersi kalmış ve part-time statüsüne geçmiş öğrenciler de bu kapsamda değerlendirilir ve çalışma izni verilir. Çalışma izni süresi, eğitim süresinden uzun olamaz. 8 aydan uzun 2 yıldan kısa süreli programlarda çalışma izni genellikle eğitim süresi kadar 2 yılda uzun süreli eğitimlerde ( örnek üniversite eğitimi) ise 3 yıl verilir.

Staj
Aşağıdaki şartları taşımak koşuluyla, bazı akademik programlarda eğitimi tamamlayıcı nitelikte olan staj için çalışma izni verilir.

  • Öğrenci vizesine sahip bulunmak
  • Stajın eğitimi tamamlayıcı nitelikte olması,
  • Stajın eğitimin zorunlu bir bölümünü oluşturduğunun eğitim kurumu tarafından yazılı olarak teyit edilmesi,
  • Stajın eğitim süresinin %50 sinden daha uzun süreli olmaması.

Sağlık Hizmetleri

Kanada'da sağlık hizmetleri çok iyi olmakla birlikte fiyatların yüksek olması ve yabancılar için zamlı bir uygulamanın var olması nedeniyle özel sağlık sigortası yaptırmanızı öneriyoruz.

Ulaşım

Türkiye'den Kanada'ya direk uçuş bulunmamakla birlikte,Kanada'nın başlıca uluslararası havaalanları olan Vancouver, Toronto,Halifax, Montreal'e Avrupa'nın pek çok şehiri üzerinden ve ABD'den aktarmalı olarak uçuş yapılmaktadır. Kanada'da mesafeler uzun olduğundan ülke içinde de hava ulaşımı yoğun olarak kullanılmakla birlikte , kara ulaşımında yaygın otobüs ağı rahat ve ucuz hizmet sağlamaktadır.